Görme Engelliler için Çizgi Takibi Yapan Baston ve Patentle Türkiye Yarışmasına Katılım

2. İçerik

Görme engeli olan kişilerin başlangıç ve bitiş noktaları bilinen güzergah doğrultusunda yerleştirilen yol üzerinde, mikroişlemci ile kontrolü sağlanan kızılötesi sensörlerden gelen bilgi sonucunda sesli uyarı vererek güzergahı takip etmesini sağlayan baston ve rehber yol sistemidir. Proje kapsamında görme engelli kişiler için hem yeni bir işaret yolu tasarımı hemde yeni bir baston tasarımı gerçekleştirilmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay ve Ekibi Teknoloji Transfer Ofisine ziyarete gelerek üretilen bastonun denemelerini yeni tasarlanan rehber yol üzerinde yapmış ve başarılı bulmuşlardır.

İstanbul Gelişim Üniversitesi'ne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İstanbul Valiliği Bilişim Erişilebilirliği Komisyonu yetkilileri Teknoloji Transfer Ekibinin yapılan çalışmalaları incelediler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay  ve Ekibi Teknoloji Transfer Ofisinde yapım çalışmaları biten "Görme engelliler için teknolojik baston tasarımı" projesini kullandılar.
Projemiz kapsamında görme engelli vatandaşlar için hem yeni bir işaret yolu tasarımı hemde yeni bir baston tasarımı gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay  ve Ekibi İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde üretilen bastonu yeni tasarlanan yüzey üzerinde denediler.
Proje kapsamında Doç. Dr. Mustafa Emre AYDEMİR, Uzm. Ali ÇETİNKAYA, Uzm. Tuğba SARAY ÇETİNKAYA, Furkan YILMAZ, Umut UZ, Muhammet Ömer ERDOĞAN, Muhammet Mustafa YURDAKUL ve Muhammet Kerem TÜRKEŞ yer almıştır. Proje değerlendirilme aşamasında başarılı bulunmuştur. Halis Kuralay  ve Ekibi projenin ileriki aşamalarında mutlaka yer almak istediklerini belirtmişBu proje ile Türk Patent ve Marka Kurumunun düzenlediği Patentle Türkiye yarışmasına katılım gösterilmiştir.