İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Kodlama Dersleri

IGU KODLAMA

Etiketler : IGU KODLAMA,

İstanbul Gelişim Üniversitesi Tekenoloji Transfer Ofisinden Uzman Ali ÇETİNKAYA' nın yürütücülüğünü yaptığı kodlama dersleri 09.11.2017 ve 16.11.2017 tarihlerinde yapılmıştır. Kodlama derslerine üniversite öğrencilerimizden yoğun katılım sağlanmıştır.

Programlama derslerinde genelde Arduino nedir sorusundan sonra “Nasıl kullanacağım, neyi öğrenmeliyim?”  konusunda bir kafa karışıklığı yaşayan; kodlamaya meraklı, robot çalışmalarına meraklı ve bir şeyler yapmam gerek diyen herkes için kolaylık olması için IGU TTO olarak bir Arduino öğrenim yol haritasını oluşturduk.

Baştan yanılmamanız için şunu belirtmek istiyorum. “Arduino Basittir ama kolay değildir”

Önemli olan işi yapmaksa Arduino bunu size basit yoldan sağlar ve prototipleme aşamasını hızlandırır..

• Kodlama – programlama nedir?

Kodlama = Bir metnin önceden belirlenmiş simgeler dizisine göre işaretlenmesidir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.

Kodlamanın Temeli: Algoritmadır.

Algoritma; bir problemin ya da bir sorunun çözümü için ihtiyaç duyulan tüm işlemlerin mantıksal olarak, sıralı bir şekilde ifade edilmesidir. Algoritma kavramı programlama ya da yazılım geliştirmenin yanı sıra, günlük hayattaki aktiviteler, matematik vb. derslerde karşılaşılan sorunları daha kolaylıkla çözme olanağı sağlar.

Gerekli yazılım ortamların kurulması;

• Arduino

• Fritzing

• VS Atmel Studio

Arduino projenizi ilk açtığınızda karşınıza iki fonksiyon çıkar. Bunlar setup ve loop fonksiyonlarıdır.

• Setup Fonksiyonu

Setup fonksiyonu, kod çalışmaya başladığında Arduino'nun ilk olarak okuduğu yerdir. Arduino bu kısmı okuduktan sonra diğer kısımları okumaya başlar. Bu kısım sadece bir kere okunur ve program esnasında yeniden okunmaz. Bu alanda, pinlerin çalışma modları gibi önemli ve bir kere yapılması yeterli olacak ayarlamalar yapılır.

• Loop Fonksiyonu

Loop fonksiyonu, setup fonksiyonu okunduktan sonra okunur. Bu bir ana fonksiyondur ve yapılmasını istediğiniz görevler buraya yazılır. Loop fonksiyonu, sonsuz döngü şeklindedir, yani buradaki görevler tamamlandığında, program tekrar başa dönerek işlemleri yeniden yapar. Bu döngü, Arduino çalıştığı sürece devam eder.

Laboratuvar ortamında çalışmasını yaptığımız; Dış ortamdan arduinoya gelen verilerin kullanıcıya tekrar bildirilmesi projesinin kodları aşağıda anlatımlarıyla verilmiştir.

String gelen_veri = "";        // Dış ortamdan gelen verileri tutacağımız değişkenimiz

boolean durum = false;      //   Yazılımımız içerisinde tanımladığımız değişkenimiz

void setup() // kurulu arduino fonksiyonu

Serial.begin(9600); // Seri port bağlantı protokolü

gelen_veri.reserve(200); // bağlantı protololünden gelen veri uzunluğu

}

void loop() // kurulu arduino sonsuz döngü fonksiyonu

{

while (Serial.available()>0) // seri porttan veri gel di mi ????

{

char gelen_degerler = (char)Serial.read(); // gelen verileri almaya başlıyoruz.

gelen_veri += gelen_degerler;

if (gelen_degerler == '\n')  // gelen veri içerisninde boşluk varmı?

durum = true;

}

if (durum) // durum değişkeni true ise gelen veriyi tekrar kullanıcıya gönder...

Serial.println(gelen_veri);