İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Rüzgar ve Güneş Enerjisi ile Yenilenebilir Enerji Sistemi Tasarımı ve Kurulumu

Yenilenebilir Enerji

Etiketler : Yenilenebilir Enerji,

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji transfer ofisi olarak Hibrid yenilenebilir enerji sistemlerinin incelenmesi, kaynaklarının araştırılması ve enerji sistemleri üzerinde güncel konuların araştırılması için İstanbul Gelişim Üniversitesi Mühendislik fakültesi D Blok yerleşkesi üzerinde güneş panelleri ve rüzgar türbini birlikte kullanılarak oluşturulmuş bir sistem 02.12.2017 tarihinde kurulmuştur. Hibrid enerji sistemi ile dört mevsim yenilenebilir enerji kaynaklarından dengeli olarak istifade ederek rüzgarın olmadığı anda güneş panelleri, güneş ışıklarının hava koşullarından ötürü engellenmesi durumunda ise rüzgar enerjisi ile sistem çalışaçaktır. Kurulum aşamalarından görüntüler aşağıdadır.

Resim 1. Rüzgar Türbini ve Güneş Panellerinin Yerleştirileceği Alanın Beton ve Demir çubuklar ile oluşturulması

Güneş Paneli Nedir ?

Yeryüzüne düşen güneş ışığının enerji miktarı, günümüzde kullandığımız dünya enerji miktarının tam 10 bin katıdır. Bu yüzden insanoğlu enerji ihtiyacını karşılamak için dünyaya gelen güneş ışınlarının sadece %0,01’ini verimli kullanması yeterlidir. Güneş panelleri de, dünyaya gelen güneş ışıklarını elektriğe çevirirler. Güneş paneli üzerine gelen güneş ışığını emmeye yarayan solar hücrelerden oluşur. Bir güneş panelinin verimi, kullanıldığı hücrenin güneş ışığını elektriğe dönüştürme oranı ile belirlenir.

Resim 2. Güneş Panelleri

Rüzgar Türbini Nedir ?

Rüzgâr türbinleri, havada olan kinetik enerjiyi, mekanik enerjiye çevirirler. Rüzgar türbinin içerisinde bulunan jeneratör sayesinde kanatların dönmesi ile oluşan mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürürler.

Resim 3. Rüzgar Türbini Pervanesi

Rüzgar Türbini Ne Kadar Elektrik Üretir ?

Şebekeden uzakta yer alan evlerde kullanılan ev tipi rüzgar türbinleri, ürettikleri elektriği akülerde depolarlar. Rüzgar türbinleri jeneratörünün maksimum üretebildiği watt gücüne göre sınıflandırılırlar. Rüzgar gülü, rüzgar hızı sürekli değiştiğinden dolayı maksimum verim ile çalışamazlar. Bu yüzden kullanıcılar rüzgar türbinin düşük devirlerde dönmesini varsayarak maksimum güç hesabı yapmamalıdırlar.

Resim 4. Rüzgar Türbini ve Güneş Panellerinin Yerleştirilmesi

Resim 5. Hibrid Enerji Kaynağımız Rüzgar Türbini ve Güneş Paneli